Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

Het medium animatie is net als strip vaak bekritiseerd om zijn onrealistische wijze van overdracht. Getekende beelden die een verhaal vertellen worden verondersteld alleen voor kleine kinderen te zijn. Een volwassen mens heeft naar het schijnt geen plaatjes nodig om een verhaal te begrijpen.

 

Het verhaal weet je op veel verschillende manieren te betrekken in de omgangsvormen van personages die je soms nooit ontmoet heb. Een boek laat je niet los als het verhaal erg spannend is en afstevent op een gruwelijke ontknoping.  En toch, soms meer nog dan het verhaal zelf, is het de afbeelding die je het meest kan intrigeren.

 

Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding van een auto die veel te hard rijdt op een weg en op een helling afstevent, waar de bestuurder in een worsteling is verwikkeld met een anonieme medepassagier. Een afbeelding weet in een ogenblik de nieuwsgierigheid van de mens op te roepen.

 

In de westerse cultuur is het de mens met de paplepel ingegoten dat beeld alleen maar een hulpmiddel is om opheldering te geven aan geschreven ontoegankelijke teksten. Animatie en strip kent daarom zijn plaats vooral in luchtig vertier in de cinema en komisch kritisch bedoelt commentaar op het nieuws in de krant.

 

Maar het getekende beeld in animatie en strip is veel meer dan dat.

Het spectrum is immens groot en heel gevarieerd.

 

 

 

 

 

 

Melanie E.A. Frings

- 14 -

meaf1701@gmail.com

<13

inhoudsopgave

15>