Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

Omdat animatie over tijd loopt verhouden de gebeurtenissen zich anders tot elkaar dan in strip.

De directe gewaarwording van de animatie ligt maar in één moment in de tijd. 

In dat moment vormt zich direct een denkbeeldig kader in de gedachte van de kijker.

Muziek speelt daarbij een belangrijke rol.  Muziek is de stille getuige die alwetend is en daarmee de stemming verhoogt.

Verwachtingen van een kijker kan de animator opwekken, rekken en indammen door de maat van de vertelling aan te passen.

 

In animatie is de compositie van kaders onzichtbaar over tijd, maar de compositie is wel hoorbaar. In animatie vertaalt het bewustzijn in het verhaal zich in muziek. Daarom is de impact van een gebeurtenis in dat opzicht niet perse direct, omdat tijd respectievelijk is.

Tijd en muziek geven aan de kijker een gewaarwording van ruimte, herinnering en verwachting, gelijk aan de kaderverdeling in strip, waardoor de kijker zich een beeld kan vormen over de omstandigheden waarin de animatie zich afspeelt.

 

Wanneer iemand loopt, loopt hij haast onvermijdelijk in een bepaald ritme. En de chef-kok die maaltijden regelmatig voorbereid doet dit haast met ononderbroken handigheid, ritmatigheid en melodische flair. 

 

Disney is een van de grootmeesters die doorzag hoe muziek kon samen gaan met animatie, en toonde dit aan met animaties zoals de Silly Symphonies, Snow White en later in Fantasia waarin hij zich sterk liet beïnvloeden door Oskar Fischinger. Fischinger herkende animatie als een vorm die vloeiende, primaire expressies kon geven aan gedachten en gevoel. Deze eigenschappen zijn ook toe te kennen aan muziek.

 

 

Melanie E.A. Frings

- 25 -

meaf1701@gmail.com

<24

inhoudsopgave

26>