Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

Dragonball Z is daar een goed voorbeeld van. De serie werkt traag naar het finalegevecht toe waar Goku het gaat opnemen tegen Freeza. Minimale animatie en ophoging van de drama en de spanning zetten je op het puntje van je stoel. Het lijkt eeuwen te duren en je verbaast je elke keer weer over de cliffhangers aan het einde van de afleveringen, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. Een overdonderend gevecht met als gevolg de explosie van een hele planeet in volle animatie.   

 

De Hollywood comic verfilmingen

In Amerika is de comic tegenwoordig ook een enorme inspiratie voor film.

Vooral superheldenverhalen doen het goed in Hollywood.

De special effects van nu kunnen de allerwildste fantasieën uit comicbooks verfilmbaar maken. Wanneer de filmmaker er voor kiest met 3d-computeranimatie, motion-capture, bluescreen, en Artificial Intelligence in zee te gaan, zijn zorgen over ingewikkelde animatronics, filmsets, en stuntacties zo goed als verleden tijd. Hollywood zit op dit moment dan ook op het hoogte punt van de visuele spektakel film, en de comic is mede verantwoordelijk voor het huidige spektakelgeweld in de bioscopen.

 

De webcomic

Uit 1993 stammen de eerste vormen van de webcomic.

Eind jaren negentig steeg het aantal webcomics explosief, want de stripindustrie zat rond die tijd in een slop. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer comics op internet.

 

Op internet staan zowel comics volledig gemaakt met een digitaal pallet als ingescande pagina's.  Animatie in comics wordt echter veelal minimaal toegepast.

 

 

Melanie E.A. Frings

- 11 -

meaf1701@gmail.com

<10

inhoudsopgave

12>