Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

die overal kan landen en elke richting op kan gaan, de kijker bepaalt zelf het verloop van de tijd.

 

In strip verschilt het per persoon wat het eerste tot diegene doordringt, voor de één is het de tekst en voor de ander zijn het de beelden, de vormen, of de kadering. Wanneer de lezer echter begint met de pagina te lezen, worden de verschillende ingrediënten op de pagina met elkaar in verband gebracht en krijgt de tijd een vorm.

 

Focus in verloop van tijd is belangrijk in animatie. Vrijwel direct moet de kijker kunnen zien wat er in beeld gebeurt (in acht genomen dat het nodig is dat de kijker begrijpt wat hij ziet)

Een animator moet constant alert zijn op wat de ontvanger kan opnemen in de gegeven tijd. Te veel informatie op een enkel beeld zal verloren gaan in de spoel van de film.

 

Winsor McCay hoefde zich geen zorgen te maken over de teloorgang van informatie. Zijn strips namen de volledige ruimte van een pagina in de zondageditie van de krant op.

"Hoe groter het formaat van de afbeelding, hoe meer detail er in een afbeelding kan" moet hij gedacht hebben.

Het verloop van tijd wordt in strip naast begrip voor het verstrijken van tijd in beeld ook bepaalt door de complexiteit van het beeld.

Hoe complexer het beeld, hoe langzamer de strip wordt gelezen. Hoe meer afbeeldingen en hoe meer aaneenschakelingen van acties er zijn, des te sneller de lezer gaat bladeren.

 

 

 

 

Melanie E.A. Frings

- 28 -

meaf1701@gmail.com

<27

inhoudsopgave

29>