Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

De Conclusie

 

Tegenwoordig mogen zowel animatie als strip zichzelf rijke media noemen.

De mogelijkheden voor animatie en strip zijn immens met de komst van het internet.  De poorten van het mensenlijk brein staan wagenwijd open, niet zo gek dat een ontmoeting tussen animatie en strip niet uit kon blijven.

 

De animatie die ik besproken heb vindt zijn oorsprong in de strip.

En veel van de voorbeelden van animatie en strip die ik heb aangehaald hebben zich sterk laten beļnvloeden door elkaar.

Hiermee heb ik aangetoond dat er raakvlakken zijn tussen animatie en strip, maar dat die raakvlakken, doordat animatie en strip in eerste instantie alleen afzonderlijk van elkaar bestonden, tot geen echte verdere onwikkeling hebben kunnen leiden. 

 

Beheersing over de rol van immersie is voor iedere vertelkunst van essentieel belang. Men moet betrokken zijn bij een verhaal dat verteld wordt. Als er geen aantrekkingskracht is, bestaat er geen verstandhouding tussen de verteller en de ontvanger.

 

Verder in mijn onderzoek heb ik gekeken naar wat nu precies het wezenlijke verschil is tussen animatie en strip.

Het is me opgevallen dat animatie weliswaar het voordeel heeft onmiddellijk de aandacht te kunnen vragen van de ontvanger, maar niet in staat is de kijker werkelijk aan het denken te zetten. Strip kan naast dat het majestueus mooie schilderkunstwerkjes kan neerzetten ook beelden voorzien van literair inzicht.

Door het tempo van het aantal beelden in de actie op te voeren, of door de lezer middels richtlijnen direct te wijzen op de actie, kan de striptekenaar het

 

 

Melanie E.A. Frings

- 44 -

meaf1701@gmail.com

<43

inhoudsopgave

45>