Een onderzoek naar narratieve formulering in een geanimeerd stripverhaal   -  13 augustus 2007

 

Kenmerkend aan deze serie was dat de animatie die gecreëerd werd in die tijd te doen had met een economische crisis, waardoor de productiekosten laag kwamen te liggen, dit leidde tot 'zuinige' animatie waardoor deze meer weg had van een geanimeerde strip dan van de klassieke vloeiende animatie van Disney.  Tezuka nam genoegen met de lage kosten. Vloeiende animatie werd alleen daar toegepast waar het strikt nodig was.

 

In zijn lange carrière tekende Tezuka bijna 150.000 pagina’s strip, verdeeld over 500 verschillende titels, en was daarnaast erg succesvol in het animatie veld. Tezuka Osamu's werk wordt tot de dag van vandaag nog steeds herdrukt en Tezuka Osamu staat in Japan bekend als de onbetwiste koning van de Japanse strip en Animatie.

 

Het valt op dat de artiesten waarover ik zo juist verteld heb allen een heel verschillend beeld hadden van animatie en strip.

 

De animaties van Winsor McCay zijn de resultaten van zijn nieuwsgierigheid naar het medium en de vrijheid die hem gegeven was op de redactie bij de krant. Zijn animaties en strips waren instinctief goed gemaakt, en nergens geforceerd. In de tijd waarin McCay leefde waren er namelijk nog geen maatstaven voor de animatie en strip. 

 

Pat Sullivan en Otto Messmer waren inventieve lui die hun eigen weg gingen en het medium animatie en strip constant op z'n kop zetten door Felix the Cat een onbewust alwetend bewustzijn mee te geven. Voor hen was het een streven om te breken met conventies en het publiek steeds op het verkeerde been te zetten.

 

 

 

 

Melanie E.A. Frings

- 9 -

meaf1701@gmail.com

<8

inhoudsopgave

10>